The hardest part of my life is to understand myself. Then stop think that you knowing me





Monday, August 27, 2018

Merindu


kata orang kalau lagi rindukan seseorang, 
sedekahkan Al-fatihah agar dia tenang di sana.
Mungkin dia juga sedang merindui jasad yang masih teguh di sini. 


Kerinduan yang dibatasi dengan waktu masa dan alam berbeza.
Aku cuma merindukan seorang yang selalu meletakkan tangannya di bahuku,
mempersoalkan jika aku mahukan sesuatu.
Disaat dia sakit juga dia bisa bangkit, 
menjadikan aku terlalu manja dengan hadirnya sosok tubuh itu.

Menjadi aku yang kini keras di lihat orang,
hanya aku yang tahu mengapa kini aku begini. 
Tidak mahu terlihat lemah di mata yang lain,
ternampak raut senyuman tanpa rasa gelisah di dada. 

Mungkin aku terlau banyak berahsia,
sehingga mereka sukar mengerti perilaku aku yang kerapnya itu aneh. 
Terlihat keras luaranku,
tapi hati tisu ini sukar aku tutupi. 
Mereka yang benar faham saja akan setia, 
malah memahami setiap langkah.
Aku bukan tidak mahu berkongsi rasa,
tapi itulah aku.

Kalau aku bisa ungkapkan pengharapanku ketika ini,
aku mahu kau kembali.
Menjadikan barisan pertahanan kita kuat seperti dulu. 


Kau hanya perlu berdiri sebaris kami,
penuhkan ruang itu,
agar tidak lagi terlihat kekosongan yang memang tiada ganti. 


Kami di sini sentiasa merindui,
mohon hadir dalam mimpi. 
salam sayang dari yang merindui. 
Al-fatihah.

Disaat perkataan rindu itu belum wujud.


Saturday, July 28, 2018

Cara aku .


Hari paling last aku update blog ni, dia lebih kepada emosi . 
Jadi hari ni kita kena tulis dengan penuh hemah sikit lah ye.. 
supaya pemahamannya juga lebih jelas. InshaAllah :)
*Ini 20 cent aku, kalau memang rasa aku salah dengan pemahaman aku, 
terus tegur and stop judging me dude. 

sumber : http://iluvislam.my/sebarkan-dakwah-dengan-kelembutan/

As you know, dakwah tuu memang tanggungjawab setiap kita muslim right.
Tidak kira lah kau jahil mana sebelumnya, tapi kalau kau memang tahu kebaikan
 sesuatu perkara tu memang sebaiknya kau sebarkan lah ye . 
Sharing is caring darl . 

Sampaikanlah dariku walau hanya satu ayat” (HR. Bukhari).

Tapi dekat sini aku bukan mau tarbiah sentap kah apa, 
aku rasa mau share jak benda yang aku pernah lalui
as a student yang pernah join activiti dakwah and for sure as a hamba Allah 
yang memang tidak pernah lepas dari melakukan kesalah .  

Bila kau meletakkan orang yang boleh menyampaikan (dakwah) sesuatu itu perlulah 
berakhlak mulia sentiasa melakukan perkara baik, berkopiah atau bertudung labuh.  
*chill guys, kalau aku pun aku memang tengok siapa yang cuba tarbiah aku untuk
 terima apa dakyah yang di cuba sampaikan. 

Tapi cuba.. 
cuba terima dan beri peluang dengan siapapun dia untuk bercakap . 
aku pernah rasa bila kau cakap suatu benda baik and ada orang support ayat kau , 

"kau bukannya baik sangat pun.. 
tidak payah nasihat orang" 

aku diam untuk menunjukkan aku sedang menerima . berfikir & matang . 

"pemilihan ahli yang tidak sesuai *pemakaian kami yang hanya mengenenakan baju kurung dan tudung biasa, aktiviti tidak berfaedah, tiada hikmah" 

aku bukan tidak menerima apa yang cuba disampaikan . 
Tapi aku fikir, bagaimana kau mau berdakwah di jalan gelap bila kau terlalu 
melimitkan dengan siapa kau perlu berdakwah, berkawan dan bergaul . 
Kalau begitu kerasnya cara kau, silakan manusia .  
Dijadikan cerita, kami beberapa orang hati tisu ini mengambil pendekatan mengundurkan 
diri dengan mengunakan alasan "aku tahun akhir" . 
Mungkin betul, kalau mau berdakwah
kau kena pakai pakaian seperti seorang pendakwah. 
Jangan cuba pakai t-shirt nanti kau dituduh Islam Liberal . Allahu :(

kau rasa kenapa aku cerita merepek di atas ne ?
sebab aku cuba buka mata manusia yang merasakan 
hanya "kami" yang berkopiah dan bertudung labuh sahaja
yang boleh berdakwah . 

"Jangan bergaul dengan budak-budak tuu. dorang jahat. merokok.
 kau tengok pakaian dorang. kau rasa boleh dibentuk kah tu?" 

Terima kasih kerana menyempitkan lagi peluang manusia yang ingin berubah. 

Tapi fikirkan lah untuk berhenti menilai orang disekelilingmu dengan cara ni. 
Berhenti dari meletakkan aras bahawa seorang yang luarannya 'cantik' sahaja boleh dijadikan kawan,
dan buang manusia yang tidak mencapai aras kau . 
Tolong berhenti kerana kau cuba menyempitkan jalan hidup seseorang yang 
dalam diam berusaha untuk berubah .

Dekati dia. Dakwah dia dengan hikmah. 
Tiada manusia yang hatinya terlalu keras sehingga tidak boleh dilembutkan.
Percayalah sayang.
Percaya kuasa Allah . 

Wallahu a'lam  

p/s : trimas untuk chatnya . tetiba dapat idea tadi . random topic keluar . lama tidak menulis :)

Saturday, June 23, 2018

Sarahah




Just let me know if anythings 
yang bermain di minda kau . 
ANYTHING
InshaAllah aku simpan . 
.
.
And yaa , kalau kau mau minta aku tulis apa-apa pasal komputer ,
just let me know . setakat ni belum lagi ada yang tidak berjaya lah .
Aku akan tolong kau semampu aku .
*contoh kau mau minta suggestion pasal komputer kau buat hal, oke then PM tepi . 

(free for this 3 months only)

KAU

kau kadangkala terfikir
ayat kosong yang bermain di benakku
ayat yang punya maksud tersirat
lebih dari tersurat

hati berhenti meletakkan harapan
berhenti merasakan keselesaan
kerna pada dasarnya 'kau'
kesepian
kekosongan

'kau' isi hatimu dengan warkah cinta
sehingga kau lupa isi hatimu itu
perlu pada sang pencipta

berhenti lupa .

leka .

alpa .

perkataan maksud sama
pergertian bagiku berbeza

'kau' berhenti
harapanmu palsu belaka
behentilah kononnya menjadi pemuja rahsia

siapa 'kau' ?

ITU AKU .

shemasinbei | 15:48 pm

Tuesday, June 19, 2018

Kawan terlebih sayang .


“Kamu bukan kawan , kamu keluarga”


Serious sounds cliché bagi sesetengah orang . 
Tapi bukan untuk aku yang berjiwa sentimental . 
bagi aku ayat tu sangat deep weyy ! 
bila seseorang meletakkan kau di tempat 
“keluarga” itu berada,
 kau orang penting untuk dia . 
itu juga aku, mungkin akan ada suara-suara sumbang yang akan cakap

 “kau jangan terlebih sayang dorang wey…” 

guys itulah aku . 
bukan terlebih sayang kah apa, 
tapi itu cara aku untuk sampaikan dekat orang aku peduli,
aku care, dengan erti kata lain aku memang sayang lah.
 Ada juga yang cakap

" kau kenal dorang belum setahun jagung,
 tapi cara kau layan macam dorang hidup mati kau”

guys itu aku, cara aku .
 bukan sorang dua yang cakap macam ni, tapi ramai . 
ramai sampai aku rasa mungkin aku ‘terlebih sayang’
 sampai yang lain tidak dapat kasih sayang.
 Fuhh! Aku sayang semua kawan aku . tiada yang terkurang ,
 inshaAllah terlebih lagi ada lah . 
kau kena duduk dengan aku, becakap dengan aku, 
biasakan diri dengan cara aku, inshaAllah kau dapat rasa maksud 
“kawan terlebih sayang” dari aku . 

-sejenis jiwa sentimental macam mana kau mau ubah aku , aku tetap itu-
.
.
gambar sekadar hiasan 




sejenis jiwa sentimental aku . 

baru tahu gambar kita yang ini wujud

Wednesday, June 13, 2018

Putri Kahwin !



Alhamdulillah . 
Trima kasih Allah kau hadirkan seorang
yang mampu menjaga sahabat baik aku dunia akhirat ni (InshaAllah) .

Mau di jadikan cerita, 
for few months aku try call and whatsapp Pute tapi tidak berbalas.
Sekali dapat masuk tu whatsapp 
"weyy kau ! aku bukan kawan kau. Aku tidak kenal pun kau ni siapa "
Aku sentap weyy . takkan si Pute bergurau kasar macam ni kan 
sampai mention aku bukan kawan dia . 
Sentap makk gilaa !

Oke sejujurnya aku risau sebab aku 
lama tidak keep in touch dengan budak tawau tuu.
Risau dari banyak benda lah yang aku tidak boleh mention di sini .
So, at the end aku decided pm kakak dia dari facebook . 
(btw, facebook dia pun lama sunyi sebab aku wish birthday dia tidak berbalas ok. Sedeh !)
Oke di jadikan cerita aku pm kakak dia and Alhamdulillah 
kakak dia bagi aku nombor phone tuu . tenang weyy aku !
rupanya selama ni phone dia rosak daa and tetiba number expired .
“aku ingat kau mati sudah Pute hahaha” sambil aku seduts hingus . 
hodoh siakk ! hahaha . itu tanda aku sayang kau Pute . 
Oke mukadimah panjang sangat haha.
So, seminggu sebelum minggu lepas.. 
which is kau decide mau nikah.. 
kau cakap dengan aku “aku mau kawin ni. Tapi belum tau tarikhnya lagi and jangan terkejut”
and I was like “oke jak bahh pute. Tapi tunggu aku lah . aku masih exam ne. nanti tidak sempat tengok kau kawin” 
guys.. yaa memang tidak sempat ! 
aku last paper OOP dia kahwin weyyy T.T
Ya Allah sedih ! serius aku nangis time call budak ni walaupun kejap .
Dia takut make up dia cair . Diva sangat kauu yaa hahaha .

Alhamdullilah Pute, kau jumpa juga orang yang boleh jaga kau susah senang.
Walaupun aku tidak kenal betul lagi siapa suben kau ne
tapi aku taw dia boleh jaga kau InshaAllah .
Actually guys aku bagi warning awal-awal kot dekat.. 
*serius aku lupa nama suben si pute ne. sorry*
“weyy kau . jaga baik-baik si pute ahh.. aku dengar dia mengadu awas lohh” 
Yeshh ! memang macam style kaklong kawasan hahaha . 

Pute aka Putri Zulkaidah Mustapa , 
aku sayang kau weyy ! 
Jaga kesihatan kau leklok, jaga diri, jaga family,
jadi isteri soleha, solat jangan tinggal, doa banyak-banyak .
InshaAllah Ramadhan terakhir ne Allah kabulkan doa kau .
Kirim salam ibu’ mu yaa budak tidung hahaha .
love xoxo budak irranun  . hahahaha . 



Wednesday, April 18, 2018

make new friends .




aku percaya yang -we don't meet people by accident. 
They are meant to cross our path for a reason-

Orang cakap "ada beza kawan and sahabat"
hahaha dulu aku gelak benda ne weyy ! 
serious lah kan.. dua-dua benda sama kot . 
tapi one of my friend cakap, 
kau akan tahu yang orang tuu cuma kawan kau 
bila dia ada time kau happy dan bukan time kau susah . 
and I was like "oke yang ne betul juga lah ".
Aku tidak boleh sangkal kot benda tu . 
 "sahabat tu adalah orang yang akan ada dengan kau sama-sama susah senang. 
Feeling dia macam kau dengan family kau . 
kan kalau dengan family kita bole cerita macam-macam tanpa perlu berlapik".
 Yesshh ! itu SAHABAT

Dekat sini aku bukan mau beza-bezakan kamu siapa dalam hidup aku, 
 and I hope you know by yourself. 
kau yang akan feel sendiri kot
 "aku ada kah time dia susah ?"
tapi benda ne kau tidak boleh assume hanya sebab kau ikut kata hati kau yang
"loh itu hanya picisan di mata akuu"
No NO! 
*yang pastinya orang cakap sayang jgn tunjuk sangat* 

kau kena juga tahu macam mana pandangan orang pasal kau . 
adakah kau ne kawan atau sahabat yang baik . 
for sure sahabat yang baik tuu dia tidak akan biarkan kau jatuh.. 
walaupun ada lah lawak-lawak yang aku rasa
 dulu aku boleh terima tapi sekarang fikir balik 'kenapa?' 
lawak bila kawan kau cakap 
" kalau kau jatuh, aku kasih ketawa dulu . nanti-nanti aku tolong kau "
oke at that time aku akan gelak terbahak-bahak kot . 
tapi bila aku fikir balik... "kenapa kau gelakkan kawan kau tu. dia jatuh sakit kott!" 
and you know what, *oke aku bukan maw cakap aku baik sini ahh*
aku belum lagi pernah terfikir mau ketawakan kawan aku kalau dia jatuh di jalan raya and kau habiskan gelak dulu before tolong dia . 
fuhh aku tidak hadam perangai ni. 

Guys, walaupun tajuk tuu macam tiada kena mengena 
dengan cerita aku dekat atas, oke sini aku cerita . 
tajuk tu cuma ...... oke nothin' . 

I didn't want to mention any specific name because
 aku rasa kalau aku buat macam tu aku bias untuk orang
 yang masih setia dengan aku dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, 
masuk diploma and now degree . 
orang-orang yang akan ada sentiasa bila kau perlukan dorang . 
And I try my best untuk ada sentiasa time dorang susah dan senang . 

Hasil carian imej untuk new friends quotes

seperti biasa untuk post-post aku sebelum ni . 
aku akan selit gambar .

*sometimes aku rasa benda ni sangat perlu . kau bayangkan suatu hari nanti aku lupa ingatan semua pasal kamu . and aku rasa model nie jaa kamu boleh ingatkan aku siapa aku . fuhh filem sangat *

Ne namanya planning. It's quite hard to explain. Unexpected friend. 

Adek-adek ganu kite . Nik & Kina .
 *next time mesti ada photo dengan roommate ohh*

craving Bigbite punya pasal . Steve .  

dekat tengah tuu our adikk paling kecik .
 *ini pun cukup drama suda . teater sangat long >.<

16 of 102 software engineering 

new adik yang macam besar abang-abang . only 19-20 dude !

Unexpected friend. 

Junior Senior . ewww

#bukandizouk 

gossip gurll

my favourite girl 
*jom breakfast mcD . 

our first and my second UMS peak

Sana, Ejong's friend from Pakistan.  

our first escape after exam last semester

She's Buthaina . We called her Buu from Tanzania

our nusantara friends from Indonesia
*Ejong will explain more hahahaha . 

Hasil carian imej untuk new friends quotes