kidal photography





Thursday, May 25, 2017

145 of 365 : Perigi cari Timba


entri kali lebih kepada random idea yang keluar dari kepala bila aku tekan keywords ne . 
So hello 145 of 305 | 25052017 | 2319

words : Perigi cari timba .
Maksudnya : Perempuan yang mecari lelaki . 
*aku sudah usaha search and benda ne juga yang keluar

Pada sudut lain pulak ; 

seseorang Muslimah untuk menawarkan diri kepada lelaki yang terbaik agamanya, dan elok kualiti akhlaknya. 
sumber : akuislam.com 

Persoalannya di sini , berapa ramai seorang wanita itu mempunyai keazaman dan iltizam yang sangat tinggi pergi sergah lelaki yang dia suka yang for sure sudah dijelaskan perlu mempunyai agama dan akhlak yang baik ? 

Persoalan ke-2 , berapa ramai pulak mak pak yang ON jak tengok anak perempuan dorang mencari bakal 'zauj' sendiri tanpa diselidik latar belakangnya bagai memetik bunga di taman-taman ?

and for sure , berapa ramai orang keliling kampung yang bakal mengata si perempuan itu ? 
fikirkan *takyah fikir sangat lah mulut orang memang susah nak tutup . 

Guys , actually isu ni pun aku timbulkan sebab tiada topik yang menarik and for sure tiada kena mengena dengan aku benda ni oke . 

Tapi adalah beberapa orang rakan yang sepertinya bersungguh dalam mengecapi impian , mendambakan 'zauj' idaman mereka kononnya mampu membimbing ke arah Keluarga Bahagia seperti dalam lagu Saujana yang mendapat tempat ke 6 GGV baru-baru ni .   

Hal ini bukan isu yang besar sebenarnya dengan erti kata lain siapa kisah hidup kau . kau kena pandai-pandai lah kan . Tapi jangan sesekali menunjukkan keterdesakan anda . sebagai contoh aku buat dialog antara ibu dan anak ;

"mak di lihat jua tuu dulu ehh . manis jua mukanya maa . bule ne dibikin bakal boipren"
"mamak mu ne nak ON seja yang penting beduit endak di kisah"
"nahh.. menjadi lah ne aku mengorat duluan maa"
*fulamak anak beranak gedik !

Chopp !.. sebelum aku melalut lebih panjang , kau faham kan maksud aku . 
Anda boleh menjadi si 'perigi cari timba' tapi jaga maruahmu sebagai seorang wanita dik . Sekali lagi tidak salah menjadi 'itu' tapi tengok situasi bagaimana . Fikir fokus utama bukan tujuan untuk menggedik . sebilangan lelaki akan menganggap anda wanita yang berani untuk meluahkan apa yang terbuku di hati . Tapi , sebilangan besar mereka akan berfikir sebaliknya . 
*saya harap anda faham maksud saya

So for the conclusion , itu hak peribadi anda untuk memilih jalan hidup yang bagaimana . Tapi jangan pernah tetipu dengan lelaki yang mungkin mempergunakan "perigi mencari timba" yang anda pegang dan semat dalam sanubari tu . 


WalaahChow ! 

p/s : tiada kena mengena dengan yang hidup oke . Ianya cuma variasi idea yang tiba-tiba keluar dari kotak fikiran bila kau terfikir maw update blog . Anggap saja yang baik itu sebagai satu tarbiah , dan sebaliknya yang buruk itu kita jauhkan .

Monday, March 13, 2017

73 of 365


rezeki tidak memihak pada aku lagi kali ni. 
ini bukan memain . 
Electronic Engineering in Computer sangat bukan aku . 
serius sedih weyy ! huaaaaa T.T

kau bayangkan aku suda habis study 7 month dengan dorang HK20
and last-last akuu give up separuh jalan .
ini bukan sebab aku tidak yakin diri kah apa, 
tapi ni memang sebab aku serious tidak mampu dalam course ni. 

kau bayangkan yang major aku before ni full of computer science *it's more to software & programming
tetiba akuu kena hadap mathematics 24/7 yang for sure, siapa yang kenal akuu tahu macam mana hard-nya aku hidup dengan mathematics ne . 
sedangkan basic mathematics aku belajar bagai nak rakk aku mampu dapat B jaa . 
*korang kenal aku mesti tahu result Addmath akuu apa*
inikan lagi calculus 1, claculus 2, linear algebra, electromagnetic ! 
kumpulan keluarga besar ni punahkan harapan aku untuk sem 2 aku dekat euemes.
*nangis lagi
Hasil carian imej untuk menangis

Tapi ini tidak bermaksud yang tiada secebis subject yang aku suka . 
adaa memang adaa . contohnya Matlab and PCB . 
serius masuk jaa class ne hati aku macam lapang sikit . 
dia kira minggu aku tercari-cari dalam schedule bila subject tu lagi . 
*kau fahamkan feeling yang kau suka sangat nak belajar suatu benda*

fuhhh... panjang aku membebel . 
aku rindu berat ne aku rasa . 
baru minggu lepas sebenarnya aku tinggalkan 
reality hidup seorang engineering student tu. 
tapi rasa dia macam sebulan *ini buka hiperbola ok. serius feeling dia macam tuu*
satt, aku share sikit muka-muka kesayangan hamba . 




kbaii . 
*aku ne jenis hati kertas . senang sangat air mata tuu keluar*

p/s: tolong doakan aku guys. doakan aku dapat apa yang aku hajatkan dalam hidup aku . huhuhu.
please PLUMS be nice to me . Software Engineering come to mama boy


-Kombinasi kehidupan dunia itu ternyata beda-beda . ada yang rezekinya hanya perlu 'pergi' dan terus dapat . dan ada yang terus 'tercari-cari' dapatnya belum pasti . yang pasti kita yakin, bahawa susun atur yang Allah bagi kita itu emang itu caranya . jangan pernah membanding-bandingkan . Yakin saja, suatu saat rezekimu pasti tiba- 
ayat macam sinetron itu aku . 

Wednesday, January 11, 2017

12 of 365 .


2017 pages 12 of 365.
Thursday | 7.00 am 


No more ayat-ayat cliche bruh . 
*konon* 

First entry for this year bakk hang ! 
japp tiada idea mau tulis apa hahaha

aku menghilang untuk beberapa ketika, sebab sambung degree bruh. 
masuk satu universiti awam yang dekat sabah ni juga lah.
malas mau mention nama U tu 
orang cakap, 
kalau cuti rindu study, 
kalu study fefeeling mau cuti.  
memang ! 
sampai aku rasa aku salah pilih course pun adaa :(
menangis air mata pasir 
aku fikir course yang aku masuk ne ada lah relate dengan course aku time diploma, 
tapi jauh panggang dari api nokkk . 
only 0.1 % kott . entah aku tidak faham 
doakan jak aku dapat course yang aku mahu tuu .
 supaya akuu tidak terkapai-kapai mencari identity diri ni. 
aku malas cerita yang sesedihh tu. jadi akuu share yang best jaa . 

hidup aku yang macam awan mendung tuu cerah sikit bila ada ne beberapa 
makhluk mendampingi aku . 
adik-adik uolls ! nasib ada sorang tuu akak-akak juga macam aku .
*nama dirahsiakan*


dorang ne lah yang buat hari aku tidak kosong, ajar aku few subject
Kalau aku pulang kolej pulak ,
mak jemah sorang ne palingg kepoh . *adik aku sorang lagi tuu tak sempat gambar pulak*


depaa-depaa ne lah buat aku rasa macam kecewa tidak kecewa sangat lah pilih 
course aku sekarang and terus kekal bahagia macam aku yang biasa . 
satt kauu , ada gambar dengan senior-senior aku yang aku rasa mau share . 



*biar gambar nampak kecil, tapi hati tetap besar.. cia cia cia *

japp last benda yang aku mau share, kesayangan . 
setiap minggu, aku akan tunggu hari-hari untuk jumpa dorang ne . 
muahciked





klik gambar bagi kepuasam maksima . 


HATI version 2.0


Thursday, June16, 2016 . 
Tarikh last aku update blog nie. Actually lepas tuu cerita-cerita hidup aku lagi tragik . 
Tapi aku tidak rajin membedah ayat merealisasikan dengan cara visual .
 Kesudahannya, cerita tuu aku peram sampai jadi jeruk . 
Hampir basi, tapi kalau orang minum 'soju' , semakin lama stok tuu , semakin sedap rasanya . 
*Orang cakap jangan percaya*

July 14, 2016 
aku tahu, time ne orang masih raya huhahuha dengan family dia kan .
 akuu pun raya juga dengan family, tapi tiada lah feeling huhahuha tuu sebab kita orang pergi ambik flight hantar aku masuk satu universiti swasta yang adaa nun jauh dekat Shah Alam tuu.. 
yang rajin bejalan , mustahil tidak pernah nampak *klu sekarang universiti tuu dalam proses buat hospital dorang sendiri

Dependekkan cerita, aku bertahan di sana "seminggu sahaja"
kenapa seminggu ? 
hard to describe .
 yang aku boleh cakap , hati kena lebih sado tempat orang .
Tapi maaf , hati aku tidak sesado ituu Zzz..
apa yang kau dengar dari cerita orang-orang yang memreka samakan budak Sabah dengan orang dari negara luar ataupun yang berbeza dengan mereka itu benar. Kebenaran tuu yang menyebabkan aku tiada hati sesado itu huhu. 
selainnya memang 

Thursday, June 16, 2016

HATI

Assalamualaikum . 

Aku perasan yang aku sudah jarang buka blog ne. Tulis sesuatu yang memang kebanyakannya memang dari lubuk hati. Hemm memang jarang sudah. 
Mungkin aku sudah tiada hati ataupun mungkin memang betul cakap-cakap orang sekeliling aku "shema kau ne macam tiada feeling".waitt ! like seriously feeling tuu perlu di kasih luah semua kah? fuhh . aku masih tidak dapat hadam benda yang satu nie. Biar orang kata apa, akuu jarang kesah.
kah sebab utama aku sudah tidak update blog ne pasal aku suda tiada idea? terlalu tua? berfikiran matang? choii ! orang tua pun ada tulis blog lahh. kisah cinta lagi uolls ! HAHAHA. 
*maw bagi contoh tidak sampai hati*
WALAOWEYH !
...............................................

see, akuu start blurr maw tulis apaa ?! errmm sudahlah 

SALAM RAMADHAN SEMUA .
*itu je lah*
*gambar sebagai hiasan*


p/s : tinggal beberapa minggu lagi kehidupan itu bakal berubah . tidak pasti cara untuk survive memandangkan aku pilih jalan yang aku impikan sebelum ne tapi lari jauh dari bidang aku . aku redha je lahh . 
p/s/s : tunggu entri baru untuk kau faham maksud aku . itu pun kalau aku masih rajin menulis . 

Thursday, February 25, 2016

moment .


moment .

to remembered or to forgotten ?
entahlah . 

banyak benda yang aku perlu fikir , terlalu banyak . 
sampai kalau kau boleh senaraikan dalam A4 paper, FULL . tiada ruang .

fikir family, fikir kawan, fikir mahu study, fikir cari kerja, fikir muet . 
cuba kau pecahkan setiap fikiran tuu . 
entahlah .

benda yang kau boleh ingat, yang sudah terbiasa,
benda tuu susah mahu lupa . serius cakap bruhh . 
mulut kau jaa cakap "oke bahh, chill."
otak kau cakap "biarlah tuu"
hati kau cakap apa ? hati.. hati..
entahlah .

tuu lah orang selalu post, 
"kalau kau diberi 1 peluang buat permintaan, apa kau mahu ?"
and aku akan cakap "aku boleh buat banyak permintaan dan semua dikabulkan"
fuhh.. tapi tuu lah . hemm . 
aku sebenarnya mahu apa yang buat aku happy tuu datang balik jaa . 
semua benda lah . 

"each things"
.
.
.
...............................................................................

terselit juga moment yang ini untuk awal 2K16 aku :) 


Conversational English Class 2016



Holiday Trip




Kem Kepimpinan PeII

*akak yang lebih rajin dari mat bangla*


*muka bahagia fasi*



...

Wednesday, January 13, 2016

2K16


masih belum sangat lewat untuk 
Hello 2K16 .
blog aku sekarang tidak perlukan traffic suda, aku hanya perlu tulis apa yang aku ingin tulis .
no heart feeling, hati happy, fikiran pun free jaa . 
*malas fikir banyak benda*
azam tahun baru, tiada. sebab azam tahun lepas punya lepas pun belum langsai. doa aku,
 family members aku sentiasa ada dengan aku selalu, murah rezeki, kesihatan baik semua lah. 

ohh yaa , class Conversational English Course aku suda habis, tinggal lagi closing ceremony yang belum tahu tarikh bila. aku harap lah bukan time aku holiday. habis sudah baru rindu. memang manusia begitu lah kan, bila suda tiada, baru mahu cari. time ada depan mata, buat tidak tahuu.. 
banyak benda yang mungkin aku akan tulis untuk 2016. walaupun belum tahu apa, 
harap journey untuk tahun ni lagi best cabaran dia. 

2015 sangat banyak memories yang memang aku hitung satusatu sampai esok belum confirm habis. 
tapi trimas lah sesiapa yang sudah mengisi tahun 2015 aku. family, kawan, lawan semua pun ada memori tersendiri. dari kita mahu ambik peduli semua hal tuu atau idak jak . 

enteri sebelum ni aku bercerita dengan agak ghairah, ermm.. maksud aku semua benda mahu kena story. tapi aku tidak boleh tipu sebab itu memang aku. kalau rasa memang menyusahkan, tidak perlu ambik peduli pun. aku tidak kisah. banyak hal lagi aku perlu fikir dari kisah apa kamu fikir pasal tulisan aku di blog ni. 

aku sebenarnya tidak tahu mahu tulis apa lagi, harap semua baik saja untuk tahun ini, kalau ada yang baca, tolong lah percaya aku sayang kamu. miscommunication.. entahlah .

kbaii .