kidal photography





Tuesday, June 19, 2018

Kawan terlebih sayang .


“Kamu bukan kawan , kamu keluarga”


Serious sounds cliché bagi sesetengah orang . 
Tapi bukan untuk aku yang berjiwa sentimental . 
bagi aku ayat tu sangat deep weyy ! 
bila seseorang meletakkan kau di tempat 
“keluarga” itu berada,
 kau orang penting untuk dia . 
itu juga aku, mungkin akan ada suara-suara sumbang yang akan cakap

 “kau jangan terlebih sayang dorang wey…” 

guys itulah aku . 
bukan terlebih sayang kah apa, 
tapi itu cara aku untuk sampaikan dekat orang aku peduli,
aku care, dengan erti kata lain aku memang sayang lah.
 Ada juga yang cakap

" kau kenal dorang belum setahun jagung,
 tapi cara kau layan macam dorang hidup mati kau”

guys itu aku, cara aku .
 bukan sorang dua yang cakap macam ni, tapi ramai . 
ramai sampai aku rasa mungkin aku ‘terlebih sayang’
 sampai yang lain tidak dapat kasih sayang.
 Fuhh! Aku sayang semua kawan aku . tiada yang terkurang ,
 inshaAllah terlebih lagi ada lah . 
kau kena duduk dengan aku, becakap dengan aku, 
biasakan diri dengan cara aku, inshaAllah kau dapat rasa maksud 
“kawan terlebih sayang” dari aku . 

-sejenis jiwa sentimental macam mana kau mau ubah aku , aku tetap itu-
.
.
gambar sekadar hiasan 




sejenis jiwa sentimental aku . 

baru tahu gambar kita yang ini wujud

Aku Kosong .

Tiada tajuk yang sesuai, cerita yang sesuai untuk di tulis .
Hanya fikiran melayang, otak kosong ketika ni .
Kalau kau fikir “ sudah otak kosong jangan menulis”.
Dia macam ni, kalau otak kau kosongkan
kau tidak masuk class ? study ? hmm tidak kan .
Kau tetap akan ulang dan ulang rutin harian kau tu kan.
Begitu juga aku . aku akan ulang benda ni sampai aku puas.
Sampai jiwa aku tenang .

Tenang dalam kekosongan . 

Wednesday, June 13, 2018

Putri Kahwin !



Alhamdulillah . 
Trima kasih Allah kau hadirkan seorang
yang mampu menjaga sahabat baik aku dunia akhirat ni (InshaAllah) .

Mau di jadikan cerita, 
for few months aku try call and whatsapp Pute tapi tidak berbalas.
Sekali dapat masuk tu whatsapp 
"weyy kau ! aku bukan kawan kau. Aku tidak kenal pun kau ni siapa "
Aku sentap weyy . takkan si Pute bergurau kasar macam ni kan 
sampai mention aku bukan kawan dia . 
Sentap makk gilaa !

Oke sejujurnya aku risau sebab aku 
lama tidak keep in touch dengan budak tawau tuu.
Risau dari banyak benda lah yang aku tidak boleh mention di sini .
So, at the end aku decided pm kakak dia dari facebook . 
(btw, facebook dia pun lama sunyi sebab aku wish birthday dia tidak berbalas ok. Sedeh !)
Oke di jadikan cerita aku pm kakak dia and Alhamdulillah 
kakak dia bagi aku nombor phone tuu . tenang weyy aku !
rupanya selama ni phone dia rosak daa and tetiba number expired .
“aku ingat kau mati sudah Pute hahaha” sambil aku seduts hingus . 
hodoh siakk ! hahaha . itu tanda aku sayang kau Pute . 
Oke mukadimah panjang sangat haha.
So, seminggu sebelum minggu lepas.. 
which is kau decide mau nikah.. 
kau cakap dengan aku “aku mau kawin ni. Tapi belum tau tarikhnya lagi and jangan terkejut”
and I was like “oke jak bahh pute. Tapi tunggu aku lah . aku masih exam ne. nanti tidak sempat tengok kau kawin” 
guys.. yaa memang tidak sempat ! 
aku last paper OOP dia kahwin weyyy T.T
Ya Allah sedih ! serius aku nangis time call budak ni walaupun kejap .
Dia takut make up dia cair . Diva sangat kauu yaa hahaha .

Alhamdullilah Pute, kau jumpa juga orang yang boleh jaga kau susah senang.
Walaupun aku tidak kenal betul lagi siapa suben kau ne
tapi aku taw dia boleh jaga kau InshaAllah .
Actually guys aku bagi warning awal-awal kot dekat.. 
*serius aku lupa nama suben si pute ne. sorry*
“weyy kau . jaga baik-baik si pute ahh.. aku dengar dia mengadu awas lohh” 
Yeshh ! memang macam style kaklong kawasan hahaha . 

Pute aka Putri Zulkaidah Mustapa , 
aku sayang kau weyy ! 
Jaga kesihatan kau leklok, jaga diri, jaga family,
jadi isteri soleha, solat jangan tinggal, doa banyak-banyak .
InshaAllah Ramadhan terakhir ne Allah kabulkan doa kau .
Kirim salam ibu’ mu yaa budak tidung hahaha .
love xoxo budak irranun  . hahahaha . 



Wednesday, April 18, 2018

make new friends .




aku percaya yang -we don't meet people by accident. 
They are meant to cross our path for a reason-

Orang cakap "ada beza kawan and sahabat"
hahaha dulu aku gelak benda ne weyy ! 
serious lah kan.. dua-dua benda sama kot . 
tapi one of my friend cakap, 
kau akan tahu yang orang tuu cuma kawan kau 
bila dia ada time kau happy dan bukan time kau susah . 
and I was like "oke yang ne betul juga lah ".
Aku tidak boleh sangkal kot benda tu . 
 "sahabat tu adalah orang yang akan ada dengan kau sama-sama susah senang. 
Feeling dia macam kau dengan family kau . 
kan kalau dengan family kita bole cerita macam-macam tanpa perlu berlapik".
 Yesshh ! itu SAHABAT

Dekat sini aku bukan mau beza-bezakan kamu siapa dalam hidup aku, 
 and I hope you know by yourself. 
kau yang akan feel sendiri kot
 "aku ada kah time dia susah ?"
tapi benda ne kau tidak boleh assume hanya sebab kau ikut kata hati kau yang
"loh itu hanya picisan di mata akuu"
No NO! 
*yang pastinya orang cakap sayang jgn tunjuk sangat* 

kau kena juga tahu macam mana pandangan orang pasal kau . 
adakah kau ne kawan atau sahabat yang baik . 
for sure sahabat yang baik tuu dia tidak akan biarkan kau jatuh.. 
walaupun ada lah lawak-lawak yang aku rasa
 dulu aku boleh terima tapi sekarang fikir balik 'kenapa?' 
lawak bila kawan kau cakap 
" kalau kau jatuh, aku kasih ketawa dulu . nanti-nanti aku tolong kau "
oke at that time aku akan gelak terbahak-bahak kot . 
tapi bila aku fikir balik... "kenapa kau gelakkan kawan kau tu. dia jatuh sakit kott!" 
and you know what, *oke aku bukan maw cakap aku baik sini ahh*
aku belum lagi pernah terfikir mau ketawakan kawan aku kalau dia jatuh di jalan raya and kau habiskan gelak dulu before tolong dia . 
fuhh aku tidak hadam perangai ni. 

Guys, walaupun tajuk tuu macam tiada kena mengena 
dengan cerita aku dekat atas, oke sini aku cerita . 
tajuk tu cuma ...... oke nothin' . 

I didn't want to mention any specific name because
 aku rasa kalau aku buat macam tu aku bias untuk orang
 yang masih setia dengan aku dari tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, 
masuk diploma and now degree . 
orang-orang yang akan ada sentiasa bila kau perlukan dorang . 
And I try my best untuk ada sentiasa time dorang susah dan senang . 

Hasil carian imej untuk new friends quotes

seperti biasa untuk post-post aku sebelum ni . 
aku akan selit gambar .

*sometimes aku rasa benda ni sangat perlu . kau bayangkan suatu hari nanti aku lupa ingatan semua pasal kamu . and aku rasa model nie jaa kamu boleh ingatkan aku siapa aku . fuhh filem sangat *

Ne namanya planning. It's quite hard to explain. Unexpected friend. 

Adek-adek ganu kite . Nik & Kina .
 *next time mesti ada photo dengan roommate ohh*

craving Bigbite punya pasal . Steve .  

dekat tengah tuu our adikk paling kecik .
 *ini pun cukup drama suda . teater sangat long >.<

16 of 102 software engineering 

new adik yang macam besar abang-abang . only 19-20 dude !

Unexpected friend. 

Junior Senior . ewww

#bukandizouk 

gossip gurll

my favourite girl 
*jom breakfast mcD . 

our first and my second UMS peak

Sana, Ejong's friend from Pakistan.  

our first escape after exam last semester

She's Buthaina . We called her Buu from Tanzania

our nusantara friends from Indonesia
*Ejong will explain more hahahaha . 

Hasil carian imej untuk new friends quotes



Sunday, February 4, 2018

35 of 365 | 2018

and
Wey Hello World !  


perghh ! it's been a long time I didn't updated my blog . 
Seperti biasa aku manusia yang ada pasang surut . 
kalau aku rajin aku tulis lah , dah aku malas tahap gaban tiadalah aku update-update . 
Jadi kiranya malam ne aku rajin lah bah .
Alhamdulillah . 
*belum lambat cakap Happy New Year kott 

Entri kali ni aku throwback lah sikit story-story past year . 
Semua tahu lah lah kot *trip famous* yang aku dapat pindah course yang aku mau sangat tu . 
" Software Engineering "
 Alhamdulillah . 
*doakan aku semua dipermudahkan oleh-Nya

Buat masa ne semua smooth maybe memang course aku dari diploma kan . Jadi 60 percent  aku study benda yang sama lah juga dekat sini . tapi memang tidak boleh samakan lah juga . 
*kalau dah sama macam time diploma, buat apa aku ambik degree kan. korang ne pun haha

Study and uni life cun plus lagi ada kawan-kawan boleh go thru and yang faham aku. 
As you know, kawan tu aku rasa paling penting buat aku dekat uni ne. 
So kau tidak lah macam hanyut dalam dunia sendiri kan dekat sini.
Walaupun aku syak ada dua tiga ketul manusia yang memang tidak suka aku . 
WTH do you think you are ? cakap ke tangan . Oke abaikan -_- 

Kebanjiran kawan-kawan aku yang sudah habis degree life dorang tidak patahkan semangat aku untuk teruskan 4 years ni hahaha . Rezeki memasingkan . 

*untuk mereka yang terdetik dalam hati "sampai ke senja lah kau study" tuu, pastikan anda mempunyai 
pekerjaan yang tetap and stabil untuk tegur aku. telinga aku start panas bila orang yang
 tegur tu hidup pun  terkontang kanting seperti di tiup bayu laut tapi bercakap macam dia berjaya 
100 tahun kedepan . 
Ehh, bytheway aku bukan marah lah . TAK SANGAT. 

Tidak banyak story pun aku bole share sebenarnya . 
Semakin kau "berusia" ne semakin kau akan ada rasa limit
 untuk share benda dengan orang  "FAKTOR USIA" . peduli yang penting confident ;)


p/s : aku masih ada cuti berbaki seminggu. Cuti semester kali ne 3 minggu jak. 2 minggu lepas aku temankan mama aku stay di keningau. Ehh sudahlah .kbaiichalo ! 




Thursday, May 25, 2017

145 of 365 : Perigi cari Timba


entri kali lebih kepada random idea yang keluar dari kepala bila aku tekan keywords ne . 
So hello 145 of 305 | 25052017 | 2319

words : Perigi cari timba .
Maksudnya : Perempuan yang mecari lelaki . 
*aku sudah usaha search and benda ne juga yang keluar

Pada sudut lain pulak ; 

seseorang Muslimah untuk menawarkan diri kepada lelaki yang terbaik agamanya, dan elok kualiti akhlaknya. 
sumber : akuislam.com 

Persoalannya di sini , berapa ramai seorang wanita itu mempunyai keazaman dan iltizam yang sangat tinggi pergi sergah lelaki yang dia suka yang for sure sudah dijelaskan perlu mempunyai agama dan akhlak yang baik ? 

Persoalan ke-2 , berapa ramai pulak mak pak yang ON jak tengok anak perempuan dorang mencari bakal 'zauj' sendiri tanpa diselidik latar belakangnya bagai memetik bunga di taman-taman ?

and for sure , berapa ramai orang keliling kampung yang bakal mengata si perempuan itu ? 
fikirkan *takyah fikir sangat lah mulut orang memang susah nak tutup . 

Guys , actually isu ni pun aku timbulkan sebab tiada topik yang menarik and for sure tiada kena mengena dengan aku benda ni oke . 

Tapi adalah beberapa orang rakan yang sepertinya bersungguh dalam mengecapi impian , mendambakan 'zauj' idaman mereka kononnya mampu membimbing ke arah Keluarga Bahagia seperti dalam lagu Saujana yang mendapat tempat ke 6 GGV baru-baru ni .   

Hal ini bukan isu yang besar sebenarnya dengan erti kata lain siapa kisah hidup kau . kau kena pandai-pandai lah kan . Tapi jangan sesekali menunjukkan keterdesakan anda . sebagai contoh aku buat dialog antara ibu dan anak ;

"mak di lihat jua tuu dulu ehh . manis jua mukanya maa . bule ne dibikin bakal boipren"
"mamak mu ne nak ON seja yang penting beduit endak di kisah"
"nahh.. menjadi lah ne aku mengorat duluan maa"
*fulamak anak beranak gedik !

Chopp !.. sebelum aku melalut lebih panjang , kau faham kan maksud aku . 
Anda boleh menjadi si 'perigi cari timba' tapi jaga maruahmu sebagai seorang wanita dik . Sekali lagi tidak salah menjadi 'itu' tapi tengok situasi bagaimana . Fikir fokus utama bukan tujuan untuk menggedik . sebilangan lelaki akan menganggap anda wanita yang berani untuk meluahkan apa yang terbuku di hati . Tapi , sebilangan besar mereka akan berfikir sebaliknya . 
*saya harap anda faham maksud saya

So for the conclusion , itu hak peribadi anda untuk memilih jalan hidup yang bagaimana . Tapi jangan pernah tetipu dengan lelaki yang mungkin mempergunakan "perigi mencari timba" yang anda pegang dan semat dalam sanubari tu . 


WalaahChow ! 

p/s : tiada kena mengena dengan yang hidup oke . Ianya cuma variasi idea yang tiba-tiba keluar dari kotak fikiran bila kau terfikir maw update blog . Anggap saja yang baik itu sebagai satu tarbiah , dan sebaliknya yang buruk itu kita jauhkan .

Monday, March 13, 2017

73 of 365


rezeki tidak memihak pada aku lagi kali ni. 
ini bukan memain . 
Electronic Engineering in Computer sangat bukan aku . 
serius sedih weyy ! huaaaaa T.T

kau bayangkan aku suda habis study 7 month dengan dorang HK20
and last-last akuu give up separuh jalan .
ini bukan sebab aku tidak yakin diri kah apa, 
tapi ni memang sebab aku serious tidak mampu dalam course ni. 

kau bayangkan yang major aku before ni full of computer science *it's more to software & programming
tetiba akuu kena hadap mathematics 24/7 yang for sure, siapa yang kenal akuu tahu macam mana hard-nya aku hidup dengan mathematics ne . 
sedangkan basic mathematics aku belajar bagai nak rakk aku mampu dapat B jaa . 
*korang kenal aku mesti tahu result Addmath akuu apa*
inikan lagi calculus 1, claculus 2, linear algebra, electromagnetic ! 
kumpulan keluarga besar ni punahkan harapan aku untuk sem 2 aku dekat euemes.
*nangis lagi
Hasil carian imej untuk menangis

Tapi ini tidak bermaksud yang tiada secebis subject yang aku suka . 
adaa memang adaa . contohnya Matlab and PCB . 
serius masuk jaa class ne hati aku macam lapang sikit . 
dia kira minggu aku tercari-cari dalam schedule bila subject tu lagi . 
*kau fahamkan feeling yang kau suka sangat nak belajar suatu benda*

fuhhh... panjang aku membebel . 
aku rindu berat ne aku rasa . 
baru minggu lepas sebenarnya aku tinggalkan 
reality hidup seorang engineering student tu. 
tapi rasa dia macam sebulan *ini buka hiperbola ok. serius feeling dia macam tuu*
satt, aku share sikit muka-muka kesayangan hamba . 




kbaii . 
*aku ne jenis hati kertas . senang sangat air mata tuu keluar*

p/s: tolong doakan aku guys. doakan aku dapat apa yang aku hajatkan dalam hidup aku . huhuhu.
please PLUMS be nice to me . Software Engineering come to mama boy


-Kombinasi kehidupan dunia itu ternyata beda-beda . ada yang rezekinya hanya perlu 'pergi' dan terus dapat . dan ada yang terus 'tercari-cari' dapatnya belum pasti . yang pasti kita yakin, bahawa susun atur yang Allah bagi kita itu emang itu caranya . jangan pernah membanding-bandingkan . Yakin saja, suatu saat rezekimu pasti tiba- 
ayat macam sinetron itu aku .