The hardest part of my life is to understand myself. Then stop think that you knowing me





Friday, July 13, 2018

Tinggal tunggu mati

Bertenang manusia aku cuma berfikir untuk jangkau masa yang panjang.
Jika aku mati bagaimana?
Siapa yang ada bersamaku?
Meratapi saat-saat akhirku.
Sesetengah orang merasakan ini bahan gurauan, tapi bukan aku.
Aku terlalu serius dalam banyak hal.
Terlalu banyak hal!
Sehingga aku perlu memikirkan jika aku mati adakah kebaikan ku akan di ingat ? Tidak .
Mungkin juga ya .
Untuk sebulan, seminggu mahupun sehari.
Tapi bukan selamanya kerna kebaikan aku itu kurang. Malah boleh dihitung dengan jari.
Sudahlah.
Berhentilah memikirkan yang orang akan mengenangmu dengan hanya jasad terbujur layu.
Mungkin saatnya ketika ini,
Aku perlu lebih banyak memberi kebaikan pada yang bakal mengingati walaupun jumlahnya juga aku bisa hitung dengan jari.
Aku perlu banyakkan amalanku untuk Dunia aku di sana.
Setelah itu aku bersedia untuk mati.
Aman dunia mereka.
Tidak akan ada bebanan yang lain sudah.

sakit

Mungkin aku terlalu meletakkan posisi hati itu terlalu tinggi,
Tingginya sehingga aku menjangkau tingginya langit.
Tapi aku lupa saat jatuh itu rasanya lebih sakit bila berada di atas.
Jadi aku mengurangkan rasa hati itu sehingga orang merasa sakit yang berbeza.
Sakit yang mereka rasakan lebih sakit dari sakit yang aku rasa tadi.
Sudahlah aku give up.
Mereka merasakan aku parah dalam semua hal.
"Aku lagi sibuk dengan kerjaan"
Manusia mana yang hanya duduk di rumah menunggu wang jatuh ke riba ?
Tiada.
Kerna itu aku mohon cuma sedikit waktu untuk aku merasakan hidup itu memang punya ertinya,
Kamu cuma hanya perlu pandai beza.
Apa itu sakit, dan apa itu sakit .

Saturday, June 23, 2018

Sarahah




Just let me know if anythings 
yang bermain di minda kau . 
ANYTHING
InshaAllah aku simpan . 
.
.
And yaa , kalau kau mau minta aku tulis apa-apa pasal komputer ,
just let me know . setakat ni belum lagi ada yang tidak berjaya lah .
Aku akan tolong kau semampu aku .
*contoh kau mau minta suggestion pasal komputer kau buat hal, oke then PM tepi . 

(free for this 3 months only)

KAU

kau kadangkala terfikir
ayat kosong yang bermain di benakku
ayat yang punya maksud tersirat
lebih dari tersurat

hati berhenti meletakkan harapan
berhenti merasakan keselesaan
kerna pada dasarnya 'kau'
kesepian
kekosongan

'kau' isi hatimu dengan warkah cinta
sehingga kau lupa isi hatimu itu
perlu pada sang pencipta

berhenti lupa .

leka .

alpa .

perkataan maksud sama
pergertian bagiku berbeza

'kau' berhenti
harapanmu palsu belaka
behentilah kononnya menjadi pemuja rahsia

siapa 'kau' ?

ITU AKU .

shemasinbei | 15:48 pm

Tuesday, June 19, 2018

Kawan terlebih sayang .


“Kamu bukan kawan , kamu keluarga”


Serious sounds cliché bagi sesetengah orang . 
Tapi bukan untuk aku yang berjiwa sentimental . 
bagi aku ayat tu sangat deep weyy ! 
bila seseorang meletakkan kau di tempat 
“keluarga” itu berada,
 kau orang penting untuk dia . 
itu juga aku, mungkin akan ada suara-suara sumbang yang akan cakap

 “kau jangan terlebih sayang dorang wey…” 

guys itulah aku . 
bukan terlebih sayang kah apa, 
tapi itu cara aku untuk sampaikan dekat orang aku peduli,
aku care, dengan erti kata lain aku memang sayang lah.
 Ada juga yang cakap

" kau kenal dorang belum setahun jagung,
 tapi cara kau layan macam dorang hidup mati kau”

guys itu aku, cara aku .
 bukan sorang dua yang cakap macam ni, tapi ramai . 
ramai sampai aku rasa mungkin aku ‘terlebih sayang’
 sampai yang lain tidak dapat kasih sayang.
 Fuhh! Aku sayang semua kawan aku . tiada yang terkurang ,
 inshaAllah terlebih lagi ada lah . 
kau kena duduk dengan aku, becakap dengan aku, 
biasakan diri dengan cara aku, inshaAllah kau dapat rasa maksud 
“kawan terlebih sayang” dari aku . 

-sejenis jiwa sentimental macam mana kau mau ubah aku , aku tetap itu-
.
.
gambar sekadar hiasan 




sejenis jiwa sentimental aku . 

baru tahu gambar kita yang ini wujud

Aku Kosong .

Tiada tajuk yang sesuai, cerita yang sesuai untuk di tulis .
Hanya fikiran melayang, otak kosong ketika ni .
Kalau kau fikir “ sudah otak kosong jangan menulis”.
Dia macam ni, kalau otak kau kosongkan
kau tidak masuk class ? study ? hmm tidak kan .
Kau tetap akan ulang dan ulang rutin harian kau tu kan.
Begitu juga aku . aku akan ulang benda ni sampai aku puas.
Sampai jiwa aku tenang .

Tenang dalam kekosongan . 

Wednesday, June 13, 2018

Putri Kahwin !



Alhamdulillah . 
Trima kasih Allah kau hadirkan seorang
yang mampu menjaga sahabat baik aku dunia akhirat ni (InshaAllah) .

Mau di jadikan cerita, 
for few months aku try call and whatsapp Pute tapi tidak berbalas.
Sekali dapat masuk tu whatsapp 
"weyy kau ! aku bukan kawan kau. Aku tidak kenal pun kau ni siapa "
Aku sentap weyy . takkan si Pute bergurau kasar macam ni kan 
sampai mention aku bukan kawan dia . 
Sentap makk gilaa !

Oke sejujurnya aku risau sebab aku 
lama tidak keep in touch dengan budak tawau tuu.
Risau dari banyak benda lah yang aku tidak boleh mention di sini .
So, at the end aku decided pm kakak dia dari facebook . 
(btw, facebook dia pun lama sunyi sebab aku wish birthday dia tidak berbalas ok. Sedeh !)
Oke di jadikan cerita aku pm kakak dia and Alhamdulillah 
kakak dia bagi aku nombor phone tuu . tenang weyy aku !
rupanya selama ni phone dia rosak daa and tetiba number expired .
“aku ingat kau mati sudah Pute hahaha” sambil aku seduts hingus . 
hodoh siakk ! hahaha . itu tanda aku sayang kau Pute . 
Oke mukadimah panjang sangat haha.
So, seminggu sebelum minggu lepas.. 
which is kau decide mau nikah.. 
kau cakap dengan aku “aku mau kawin ni. Tapi belum tau tarikhnya lagi and jangan terkejut”
and I was like “oke jak bahh pute. Tapi tunggu aku lah . aku masih exam ne. nanti tidak sempat tengok kau kawin” 
guys.. yaa memang tidak sempat ! 
aku last paper OOP dia kahwin weyyy T.T
Ya Allah sedih ! serius aku nangis time call budak ni walaupun kejap .
Dia takut make up dia cair . Diva sangat kauu yaa hahaha .

Alhamdullilah Pute, kau jumpa juga orang yang boleh jaga kau susah senang.
Walaupun aku tidak kenal betul lagi siapa suben kau ne
tapi aku taw dia boleh jaga kau InshaAllah .
Actually guys aku bagi warning awal-awal kot dekat.. 
*serius aku lupa nama suben si pute ne. sorry*
“weyy kau . jaga baik-baik si pute ahh.. aku dengar dia mengadu awas lohh” 
Yeshh ! memang macam style kaklong kawasan hahaha . 

Pute aka Putri Zulkaidah Mustapa , 
aku sayang kau weyy ! 
Jaga kesihatan kau leklok, jaga diri, jaga family,
jadi isteri soleha, solat jangan tinggal, doa banyak-banyak .
InshaAllah Ramadhan terakhir ne Allah kabulkan doa kau .
Kirim salam ibu’ mu yaa budak tidung hahaha .
love xoxo budak irranun  . hahahaha .