kidal photography





Thursday, March 8, 2012

hari ini Lionel Messi .



semalam bersama JUSTIN BIEBER ,
hari ini Lionel Messi .

se-Ringkasnya .
kenapa aku minat Lionel Messi ? 
kerana dia berada dalam kelab bola sepak yang paling aku minat :
BARCELONA .

aku minat Barcelona kerana pemainan yang hebat and tersangat hebat !
HAHAHAH ! <ketawa macam syaitan? mengucapp~ huuhhuu..> 

aku jenis orang yang kalau dh minat tuu,
susah nak tukar-tukar lhh . 
dan aku jenis orang yang tidak suka putar belit fakta yang aku mahu tulis .
So, baca jak lhh .
<sumber : Encik Google .Wikipedia>

Lionel Andrés Messi dilahirkan pada 24 Jun 1987 di Rosario . merupakan seorang pemain bola sepak untuk kelab FC Barcelona dan pasukan kebangsaan Argentina. Memakai jersi nombor 10. Posisi permainan ialah sayap and serangan. ketinggian 1.69 meter (5 kaki 6.5 inci)

sumber di-copypaste dari wikipedia :D

Messi menerima Ballon d'Or dan Pemain Terbaik Dunia FIFA pencalonan Tahun oleh umur 21, memenangi kedua-dua Ballon d'Or  dan FIFA World Player of the Year pada tahun 2009, dan memenangi FIFA yang pertama Ballon d'Or 2010 dan 2011.  Beliau juga memenangi Pemain 2010-11 Best UEFA di Anugerah Eropah. Gaya bermain dan tubuh badan yang kecil telah menarik perbandingan dengan Diego Maradona, yang dirinya diisytiharkan Messi sebagai "pengganti."Messi mula bermain bola sepak pada usia muda dan kemahiran dan potensi beliau telah menimbulkan kesedaran oleh Barcelona. Beliau meninggalkan pasukan belia Old Boys Rosario berasaskan Newell pada tahun 2000 dan berpindah bersama keluarganya ke Eropah, sebagai Barcelona menawarkan rawatan untuk kekurangan hormon pertumbuhan. Membuat penampilan sulungnya di musim 2004-05, dia memecahkan rekod pasukan untuk pemain bola sepak termuda menjaringkan gol liga.Kepujian utama tidak lama lagi diikuti sebagai Barcelona memenangi La Liga pada musim debut Messi, dan memenangi berganda liga dan Liga Juara-Juara pada tahun 2006. Musim penemuan beliau adalah pada musim 2006-07, beliau menjadi satu pasukan tetap yang pertama menjaringkan hatrik di El Clasico dan penamat dengan 14 gol dalam 26 perlawanan liga. Messi kemudian mempunyai musim yang paling berjaya kerjaya bermain, musim 2008-09, di mana dia menjaringkan 38 gol untuk memainkan peranan penting dalam kempen memenangi tiga kali ganda. Musim ini memecah rekod gerhana dalam kempen berikut 2009-10, di mana Messi menjaringkan 47 gol dalam semua pertandingan, menyamai jumlah rekod Ronaldo untuk Barcelona. Beliau melepasi rekod ini sekali lagi pada musim 2010-11 dengan 53 gol dalam semua pertandingan.Messi telah memenangi lima La Liga tajuk, tiga gelaran Liga Juara-Juara, menjaringkan gol dalam dua mereka akhir, menentang Manchester United dalam kedua-dua 2009 dan 2011. Dia tidak berada di atas padang sebagai Barcelona menewaskan Arsenal pada tahun 2006, tetapi menerima pingat pemenang dari kejohanan. Selepas menjaringkan 12 gol dalam 2010-11 Juara-Juara Liga, Messi menjadi pemain ketiga (selepas Gerd Müller dan Jean-Pierre Papin) kepada skor tertinggi dalam kempen Piala Kelab Juara berturut-turut Eropah. Walau bagaimanapun, Messi adalah yang pertama untuk memenangi Liga Juara-Juara gelaran penjaring terbanyak selama tiga tahun berturut-turut selepas Liga Juara-Juara mengubah format pada tahun 1992.  Messi adalah pemain bola sepak yang keempat untuk memenangi 3 Ballon d'Ors, selepas Johan Cruyff, Michel Platini dan Marco van Basten dan pemain kedua memenangi tiga berturut-turut Ballon d'Ors, selepas Michel Platini (bagaimanapun, dua Ors Ballon d'beliau adalah FIFA Ballon d'Ors, yang dia menang berturut-turut). Pada tahun 2012, Messi membuat sejarah Liga Juara-Juara UEFA dengan menjadi pemain pertama yang menjaringkan lima gol dalam satu perlawanan, dalam kemenangan 7-1 terhadap Bayer Leverkusen.Messi adalah penjaring terbanyak Belia 2005 FIFA World kejohanan dengan enam gol, termasuk dua di perlawanan akhir. Tidak lama selepas itu, beliau menjadi ahli ditubuhkan pasukan kanan antarabangsa Argentina. Pada tahun 2006, beliau menjadi Argentina termuda untuk bermain dalam Piala Dunia FIFA dan dia memenangi pingat naib juara di Copa América perlawanan pada tahun berikutnya. Pada tahun 2008, di Beijing, beliau memenangi penghormatan antarabangsa pertama, pingat emas Olimpik, dengan pasukan bola sepak Olimpik Argentina. Di peringkat antarabangsa Messi menjaringkan 22 gol dalam 67 perlawanan.





gambar-gambar Hangat and Macho yang boleh anda semadikan di dalam ingatan .





gambar yang men-jeleskan hati pemain bolah yang lain :)

oppss... korang pernah tengok tak video Messi time dulu-dulu?
nak tengok? tengokk jehh lah !



p/s : messi caya lh ! 5 kali ko sumbat bola dalam jaring gol lawan, ko memey tererr lhh de ! 7-1 . memang sangat mantap BARCELONA SELAMANYA ! MESSI SELAMANYA! 









No comments: