kidal photography





Thursday, June 7, 2012

rezeki di tangan Allah :D

*bagi salam sunat, jawap salam wajib*

aku ambik masa yang sangat lama untuk update entri dalam blog aku nie . .
btw, sblum nie aku teda idea maw update pasal apa . . 
tuu yang senyap sunyi jakk tuu . .
*apa beza senyap dgn sunyi arhh ?? dokk tahu lh muu~
aku update khh tidak blog nie punn . .
bukan ada orang maw layan entri yg aku tulis punn . 
tapi, tidak apa lhh . 
kasi hilang boring kan3 . 
*pembuka cerita yang dasyat dan panjang lebar . hihi *

tajuk dia punn sudah terang lagi besuluh kan . .
"Rezeki di tangan Allah" 

Ermm, maw di panjangkan cerita . .
aku hampir menyalahkan takdir Allah . .
Astagfirullahalazim~ 
semasa aku dapat result SPM aku dulu, 
aku ckp dalam hati " 2A jak??!! " 
urrhh, memang masa tuu . . kecewa sangat lhh kann . 
*tu lhh syaitan suka bisik dlm hati supaya salahkn takdir Allah .
bila fikir balik, "itu jk rezeki aku . siapa suruh sblum nie tidak study bagus2 . 
teda guna slhkn takdir suda . terima jk lhh rezeki yg  Allah bagi tuu"~ 

setelah b'bulan aku cuti di rumah . . 
menghabiskan beras dan duit mama and abah . .
16 April  *tarikh masih di ingat tuu . 
aku 'terpaksa' daftar di KYS walaupun aku tidak suka !
ini serious, aku sangat tidak suka ! 
dan, sekali lagi . . 
menyalahkan takdir Allah . .
"kenapa aku masuk sini ?! aku tidak minat nie tempat ! aku bukan maw ambik bidang nie punn ! kenapa lhh takdir hidup aku kena tentu begini nie ??! " 
dan, kata2 tuu keluar lagi . aku salahkan Allah tentukan takdir aku begitu . .
*bawa2 lhh bertaubat . . ingat Allah . . Astagfirullahalazim~
huu ~ dan kini aku sedar . 
"memang ini lah takdir aku . Allah suda sedia tulis semua nie untuk aku . "

And now, TADAAAA~ 
aku happy bhh sambung study sini :D 
banyak pengalaman + banyak kawan . 
*walaupun aku sangat rindu 6 orang yang sama otak dengan aku tuu .. 
Anne, Adeng, Yoyong, Siti, Mia, Krond  
aku rindu korang oke !

perhh, panjang pulak cerita aku nie suda . 
oke lhh  . daa~ 
Japp ! lupa maw kasi share some hadis tukk kurang renungkan ~


[Al Baqarah:117]
Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya:
 "Jadilah!" Lalu jadilah ia."

[An Nahl:40]
Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia".

[Yaasiin:82]
Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: 
"Jadilah!" maka terjadilah ia".

[Al An'aam:73]
Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataan-Nya di waktu Dia mengatakan: "Jadilah, lalu terjadilah", dan di tangan-Nyalah segala kekuasaan di waktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui

[Al Mu'min:68]
Dia-lah yang menghidupkan dan mematikan, maka apabila Dia menetapkan sesuatu urusan, Dia hanya bekata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".



p/s : kepada semua .. teruskan hidup korang .. jangan mengalah + putus asa . Allah suda takdirkan kehidupan kita macam mana . dan semua tuu, mesti terbaik untuk kita . percaya lhh .. mungkin sekarang kamu rasa kamu kurang bernasib baik .. tapi insyaAllah, tidak lama lagi kamu akan dapat apa yang kamu mahu dalam hidup tuu :D 



4 comments:

Siti Shaera Salleh said...

kun faya kun bha kan ..
semua ada hikmah ..
hoho ^^
*finally ko update*
ohohohohoi ..

shemasinbei said...

tuu lhh..
kun faya kun~
memang ad hikmah skian lma bru update nie. haha :D

Siti Shaera Salleh said...

lelelelelelela .. update llar ...

shemasinbei said...

dhh update dhh nie :D